Kustomcars

Mikä on jarrujen ilmauslaite ja miten se toimii?

Mikä on jarrujärjestelmän ilmaus ja miksi se on tärkeää?

Jarrujärjestelmän ilmaus on prosessi, jossa jarrujen hydraulijärjestelmästä poistetaan ilma tai kaasut. Ilmiön kuulostaminen tekniseltä, jarrujärjestelmän ilmauksen tärkein tehtävä on varmistaa jarrujen tehokas toiminta. Toimiakseen oikein hydraulijärjestelmän tulisi olla täynnä jarrunestettä, eikä siellä saa olla ilmaa, koska se voi aiheuttaa jarruputkiston paineen laskun, mikä puolestaan heikentää jarrutehoa.

Monet autoilijat eivät välttämättä tiedosta ilmauksen tärkeyttä, säilyttäen jarrunestettä järjestelmässä vuodesta toiseen ilman tarkastuksia. Mutta se ei ole vain teoriapuhetta. Tämä voi johtaa siihen, että jarrut tuntuvat pehmeiltä tai ne reagoivat hitaasti. On siis olennaista varmistaa, että ilmaus suoritetaan säännöllisesti ja asiantuntevasti.

Erilaiset jarrujärjestelmän ilmausmenetelmät

Jarrujärjestelmän ilmauksessa käytetään usein kahta menetelmää: joko manuaalista menetelmää tai tyhjiömenetelmää. Manuaalinen menetelmä on eniten käytetty, ja se sisältää jarrunesteen pumppaamisen järjestelmään jarrupolkimen avulla. Tällä tavoin ilma saadaan poistettua jarruletkuista. Se on kohtalaisen yksinkertainen tehtävä, mutta se voi olla aikaavievää ja sotkua voi syntyä, jos ilmausruuvi ei ole kunnolla kiinni.

Toisaalta tyhjiömenetelmä vaatii erikoistyökalun, ilmauslaitteen, joka luo alipaineen järjestelmään ja vetää ilman ulos. Tämä menetelmä on yleensä nopeampi ja siistimpi, mutta se voi myös olla kalliimpi, koska tarvitset erityisen työkalun. Muistathan aina tarkistaa autoosi sopivan menetelmän käyttöohjeesta tai ammattilaiselta.

Kuinka usein jarrujen ilmaus tulisi suorittaa?

Jarrujen ilmauksen tiheys voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan. Tähän voivat vaikuttaa esimerkiksi auton ikä, ajotavat, ajokilometrit sekä yleinen käyttöaste. Usein autojen valmistajat suosittelevat ilmaamaan jarrujärjestelmän tietyn huoltovälin tai ajokilometrimäärän jälkeen. Tarkka ilmausväli tulee aina tarkistaa autokohtaisista huolto-ohjeista.

Kuitenkin on tilanteita, joissa jarrujen ilmaus saattaa olla tarpeen suorittaa tiheämmin. Esimerkiksi jos havaitset jarrutustehon heikentyneen, jarrupoljin tuntuu löysältä tai liikkuu normaalia syvemmälle ennen kuin jarrutus alkaa. Nämä oireet saattavat viitata siihen, että jarrujärjestelmässä on ilmaa. Lisäksi, jos jarruneste on tummempaa kuin sen kuuluisi olla, tai jopa mustaa, jarrujärjestelmä tulisi ilmata ja nesteet vaihtaa.

Työkalut jarrujärjestelmän ilmaukseen: yleiskatsaus

Jarrujärjestelmän ilmaustyökaluja on useita erilaisia ja jokainen niistä on suunniteltu helpottamaan operaation suorittamista eri tavoin. Joitakin suosituimpia ilmaustyökaluja ovat jarrun ilmausruuvi, jarrunestesäiliö, ja ilmauslaitteisto. Jarrun ilmausruuvi toimii venttiilinä, joka päästää ilmaa pois jarrujärjestelmästä kun ruuvia kierretään. Jarrunestesäiliö puolestaan varastoi ylimääräisen jarrunesteen, jota voidaan käyttää järjestelmän paineen ylläpitämiseen ilmauksen aikana.

Ilmauslaitteistot voivat olla yksinkertaisia tai monimutkaisia, riippuen siitä, kuinka paljon kontrollia haluat ilmausprosessin aikana. Yksinkertaisimmat laitteistot ovat periaatteessa käsipumppuja, joita käytetään manuaalisesti jarrujärjestelmän paineen ylläpitämiseksi. Monimutkaisemmat laitteistot voivat sisältää paineensäätimet ja automaattiset ilmauspumput, jotka voivat tehdä ilmausprosessista helpompaa ja tehokkaampaa.

Jarrujärjestelmän ilmauksen perusohjeet

Erilaisia tekniikoita jarrujärjestelmän ilmaukseen on olemassa monia, mutta useimmat neuvovat aloittamaan työn alimmasta jarrunestepistokeesta ja etenemään siitä ylöspäin. Tämä on järkevää, koska ilma nousisi joka tapauksessa ylöspäin painovoimaa vastaan. Käytännössä ilmaus alkaa tyypillisesti takarenkaista ja edetään sitä mukaan kun ilmaa nousee korkeammalle järjestelmässä.

Jarrujärjestelmän kunnon kannalta on tärkeää suorittaa ilmaus huolellisesti ja säännöllisesti. Tämä ei ole työ, jossa kannattaa kiirehtiä. Irrotettuasi jarrunestepistokkeen, toinen henkilö painaa jarrupolkimelle niin, että jarruneste näkyy letkussa. Nesteen virtaus täytyy lopettaa juuri kun se alkaa olla ilman seassa, jotta ilma ei pääse takaisin järjestelmään ja ilman pitäisi näkyä letkussa.

Vinkkejä onnistuneeseen jarrujen ilmaukseen

Onnistunut jarrujen ilmaus vaatii huolellisuutta sekä oikeita työkaluja. Ennen työn aloittamista on hyvä tutustua ilmaa poistavaan järjestelmään, joka vähentää ilmaisprosessin aikaisia virheitä ja ongelmia – käytännössä se siis tekee työstä helpompaa. Se kannattaa pitää mielessä, että myös moottorin ollessa käynnissä ilmausprosessi saattaa erota merkittävästi.

Jarrujen ilmauksessa on tärkeää huomioida myös järjestelmän oikea täyttöjärjestys. Tämä tarkoittaa sitä, että pienikin virhe tai välttämättömän vaiheen ohittaminen voi johtaa odottamattomiin seurauksiin ja haittoihin. Tämän lisäksi, jarruneste täytyy vaihtaa säännöllisesti, koska ajan myötä se imee itseensä kosteutta, mikä heikentää jarrujen tehokkuutta. Oikean nesteen valinta on myös oleellista, sillä vääränlainen neste voi vahingoittaa jarrujärjestelmää. Pidä mielessä, että kaikki autot eivät välttämättä käytä samaa jarrunestettä.

Yleisimmät virheet jarrujen ilmauksessa ja kuinka välttää ne

Vaikka jarrujen ilmaus voi tuntua yksinkertaiselta ja suoraviivaiselta tehtävältä, siinä tehdään usein virheitä. Yksi tyypillisimmistä virheistä on ilmauksen suorittaminen liian nopeasti tai hätäisesti. Kun ilmaus tehdään suuren paineen alaisena, jarruneste saattaa lämmetä ja muodostaa järjestelmään kuplia. Nämä kuplat voivat sitten haitata jarrujärjestelmän toimintaa ja johtaa jarrutusvoiman vähenemiseen. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

Eräs toinen yleinen virhe on jarrunesteen korvaaminen väärän tyyppisellä nesteellä. Jokainen auto vaatii oman tyyppisensä jarrunesteen, ja väärän tyyppisen nesteen käyttö voi vahingoittaa jarrujärjestelmää. Parasta olisi tietysti välttää näitä virheitä alun perinkin, mutta jos olet jo tehnyt jonkin seuraavista virheistä, on olemassa useita ohjeita, joiden avulla voit korjata tilanteen.

Kuinka huolehtia ja säilyttää jarrujen ilmauslaitteistoasi

Jarrujen ilmauslaitteiston kunnossapito on olennaisen tärkeää sen toiminnalle. Huomioon tulee ottaa useita asioita: laitteiston puhtaanapito, oikeaoppinen säilytys sekä toistuva tarkistaminen ja mahdollisten vikojen ennaltaehkäisy. Näin laitteisto kestää pidempään ja toimii luotettavasti, kun sen käytettäväksi tarvitsee.

Laitteiston puhdistamisessa tulee käyttää sopivaa pesuainetta ja huolehtia, että kaikki osat kuivataan huolellisesti ennen säilytystä. Säilytyspaikan tulee olla kuiva ja pölytön. Lisäksi on tärkeää tarkistaa laitteisto aika ajoin ja suorittaa tarvittavat huoltotoimenpiteet ajoissa – mahdollinen öljyvuoto tai muu mekaaninen vika voi tehdä laitteistosta vaarallisen käyttää. Lisää vinkkejä jarrujen ilmauslaitteiston huoltoon voit löytää. Väärin säilytetty tai huollettu ilmauslaitteisto ei ainoastaan lakkaa toimimasta, vaan voi myös aiheuttaa vakavan vaaratilanteen liikenteessä.