Kustomcars

Jarrupalojen vaihto: Turvallisuus ennen kaikkea

Miksi on tärkeää huoltaa jarrupaloja

Jarrupalat ovat oleellinen osa autosi turvajärjestelmiä. Ne ovat vastuussa ajoneuvon pysäyttämisestä, joten niiden on toimittava oikein jokaisessa tilanteessa. Säännöllinen huolto varmistaa, että jarrusi toimivat optimaalisella teholla ja ovat siten valmiina niitä tarvittaessa.

Jarrupalojen huollosta kannattaa pitää huolta monista syistä. Ensinnäkin, jos jarrupalat kuluvat liikaa, ne voivat vahingoittaa jarrulevyjä, mikä tuottaa lisää korjauskustannuksia. Lisäksi kuluneet jarrupalat voivat vaikuttaa auton jarrutehoon ja siten sen turvallisuuteen. 

Tunnista milloin jarrupalat tarvitsevat huomiota

Säännöllinen tarkastus on tärkeä osa ajoneuvon huoltoa – ja jarrupalat eivät ole poikkeus. Erityisesti tietyt merkit voivat kertoa, että jarrupalat saattavat tarvita tarkastuksen tai vaihdon. Ulkoiset merkit voivat sisältää erityisiä ääniä, kuten kovan metallisen äänen, kun jarrutat. Etsi myös fyysisiä merkkejä, kuten syvät urat tai halkeamat, jotka voivat olla merkki siitä, että jarrupalat ovat kuluneet.

Toinen merkki jarrupalojen kuluneisuudesta voi olla se, että ohjaus värisee jarruttaessa. Jos huomaat jonkin näistä merkeistä, kannattaa ajaa autoon huoltoon tai korjaamoon mahdollisimman pian. Näin voit välttää jarruongelmat, jotka voivat johtaa vakaviin turvallisuusriskien.

Tarvittavat työkalut ja materiaalit jarrupaloihin

Jarrupalat ovat elintärkeä osa autosi turvajärjestelmää ja niiden ylläpitoon on tärkeää varata oikeat työkalut ja materiaalit. Vaikuttaisi siltä, että vaihtaessasi jarrupaloja tarvitset ainakin vääntimen, jarrupalan irrotustyökalun, liukusokan rasvan, ja tietenkin uudet jarrupalat. Jotkut suosittelevat myös palojen kiinnityspulttien vaihtamista, joten varaosat kannattaa pitää käsillä tämän mahdollisuuden varalle.

Muista, jarrupalojen vaihto ei ole työskentelyä huolettomasti. Tämä on tehtävä, jossa virheitä ei ole varaa tehdä. Liikkuminen ilman kunnollisia jarruja on pelkästään vaarallista. Joten noudata aina valmistajan ohjeita ja varmista, että sinulla on oikeat työkalut ja materiaalit ennen aloittamista.


Seuraavassa on joitakin tarvittavia työkaluja ja materiaaleja, jotka sinun tulisi hankkia ennen jarrupalojen vaihtoa:

• Väännin: Tämä on tärkeä työkalu, jota käytetään kiristämään tai löysäämään pultteja ja muttereita. Se voi olla erityisen hyödyllinen jarrupalan kiinnityspulttien irrottamisessa.

• Jarrupalan irrotustyökalu: Kuten nimestäkin ilmenee, tämän työkalun avulla voit helposti poistaa vanhat jarrupalat.

• Liukusokan rasva: Tätä voidetta käytetään ehkäisemään liukusokkien ruostumista ja parantamaan niiden toimintaa.

• Uudet jarrupalat: Ilman näitä ei tietenkään ole mahdollista suorittaa tehtävää. Muista valita sopivat palat autosi malliin.

Lisätarvikkeina saatetaan tarvita myös seuraavia osia:

• Kiinnityspultit: Joissakin tapauksissa saattaa olla suositeltavaa vaihtaa myös palojen kiinnityspultit uusiin.

Muutamia muita huomioon otettavia asioita ovat:

• Noudata aina valmistajan ohjeita.

• Jos et ole varma miten toimia, tutustu ohjeisiin

• Älä koskaan oleta, että jarrupalat ovat ”hyviä mennä” ilman asianmukaista tarkastusta.

• Varmista aina, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit ennen kuin aloitat.

Jarrupaloihin liittyvä työ voi olla vaarallinen, jos sitä ei tehdä huolellisesti ja oikein. Joten muista aina noudattaa turvallisuusohjeita!

Jarrupalojen irrottamisen vaiheet

Ensinnäkin, ensimmäinen askel jarrupalojen irrottamisessa on ajoneuvon korottaminen. Työkalut, joita tarvitset tähän, ovat tunkki ja tunkkikotelo. Tällä tavoin voit päästä käsiksi pyörään ja jarrupalaan. Muista aina tarkistaa ajoneuvon käyttöohjeista, miten tunkkia tulee käyttää, jotta vältät mahdolliset vahingot tai onnettomuudet.

Seuraavaksi sinun tarvitsee irrottaa pyörä. Tähän saatat tarvita pyöränmutteriavaimen tai jos ajoneuvossasi on lukkopyöränpultteja, erityisen avaimen, jonka tulisi tulla auton mukana. Kun pyörä on irrotettu, jarrupalan kiinnikkeet on helppo löytää ja irrottaa. Muista, että jarrupalat voidaan irrottaa turvallisesti vain, kun ne ovat jäähtyneet täysin. Turvallisuus on aina kaiken A ja O.

Kuinka tarkistaa ja mitata jarrupalojen kuluminen

Jarrupalojen kuluminen on oleellisen tärkeää ylläpitää, sillä se suojaa autoa vaurioilta ja takaa ajoneuvon turvallisen toiminnan. Merkkejä kuluneista jarrupaloista voivat olla mm. vinkuva ääni jarrutettaessa, pitkittynyt jarrutusaika tai jopa ajoneuvon sivuttainen liukuminen jarrutettaessa. Voit tarkistaa jarrupalojen kunnon visuaalisesti, jos tiedät mistä etsiä. Monissa autoissa jarrupalat näkyvät pyörän läpi, ja kulunut pinta voidaan havaita tarkasti.

Mittaamiseen voidaan suorittaa kahdella tavalla: joko visuaalisesti tarkastamalla tai käyttämällä erityistä työkalua, joka on suunniteltu mittaamaan jarrupalojen paksuutta. Visuaalisen tarkastuksen yhteydessä tulee tarkistaa, että palojen paksuus on vähintään 3mm. Jos palojen paksuus on alle tämän, on ne syytä vaihtaa. Apua paksuuden tarkistamiseen ja mittaamiseen voit saada myös erilaisilta autoaiheisilta verkkosivuilta.

Uusien jarrupalojen asentaminen – askel askeleelta

Asennusprosessi uusille jarrupaloille on suoraviivainen, kun olet valmistautunut oikein ja sinulla on tarvittavat työkalut. Aluksi, sinun on poistettava vanhat palat ja puhdistettava jarruosat tarvittaessa. Sen jälkeen, uudet jarrupalat voidaan asentaa paikoilleen ja sinun tulee varmistaa, että ne ovat tiiviisti jarrusatulan sisällä. Kiinnitä jarrusatula takaisin paikoilleen ja kiristä kaikki osat varmasti.

Jarrupalojen vaihto on helppo tehtävä, jos sinulla on oikeat työkalut ja tieto siitä, mitä pitäisi tehdä. Jos tarvitset lisää apua tai vinkkejä, olen löytänyt erittäin hyödyllisiä videoita sisältävän verkkosivuston, www.jarruopas.fi, jossa on kattava opas jarrupalojen vaihtamiseen. Tämä verkkosivusto sisältää yksityiskohtaisen askel-askeleelta -oppaan, joka tekee jarrupalojen asentamisen sekä ymmärrettäväksi että hallittavaksi. Muista, turvallisuus ensin – joten varmista aina, että seuraat ohjeita huolellisesti ja käytät henkilökohtaisia suojavarusteita.

Kuinka säätää jarrut uusien palojen asentamisen jälkeen

Suoraviivainen ja tarkasti tehty säätötöiden aloittaminen takaavat uusien jarrupalojen tehokkaan toiminnan. Varmista ensin, että jarrujärjestelmässä ei ole ilmaa tunkkaamalla se kytkinöljyä sisään ja ulos. Tämä prosessi tunnetaan nimellä ”jarrujen ilmaaminen”. Jos autossa on rummutakajarrut, säädä ne sopivasti, jotta ne eivät hankaa rummun sisäpintaa vasten. Tämä vaatii usein pienen säätöruuvin kiristämistä rummussa.

Jatka seuraavaksi etujarrujen säätämistä. Kun olet asentanut uudet jarrupalat, säädä jarrusatulat niin, että ne puristavat levyjä sopivan tiukasti. Tämä voidaan usein saavuttaa kääntämällä jarrusatulan säätöruuvia oikeaan suuntaan. Muista pitää jarrut puhtaina ja vapaina roskista ja liasta. Pöly ja lika voivat aiheuttaa ylimääräistä kitkaa, mikä lyhentää jarrulevyjen ja palojen ikää.

Jarrujen testaaminen ja tarkistaminen korjaustöiden jälkeen

Jarrujen testaaminen korjaustöiden jälkeen on välttämätöntä auton turvallisen toiminnan kannalta. Se auttaa varmistamaan, että kaikki komponentit toimivat sujuvasti ja tehokkaasti. Varoitusmerkkejä jotka viittaavat siihen, että jarrupalat eivät toimi kunnolla, saattavat ilmetä esimerkiksi auton käyttäytymisen muutoksina, kuten epäsäännöllisenä käsittelynä tai jarrutuksen aikana kuultavina ääninä.

Tarkista myös jarrulevyt ja -nesteen taso sekä auton jarrutehostin, sillä nämä osat toimivat yhdessä jarrupalojen kanssa ja niiden kunnolla on merkitystä jarrujärjestelmän toiminnan kannalta. Lisäksi, on suositeltavaa tehdä testiajo ennen kuin lähdet liikenteeseen, jotta voit olla varma autosi jarrujen toiminnasta. Jos et ole varma jarrupalojen vaihdosta itsenäisesti, voit aina kääntyä ammattilaisen puoleen.